Zanimljivosti

Osnovne činjenice o kornjačama


Kornjače su jedna od najuspješnijih skupina životinja zadržavši svoju jedinstvenu i neobičnu tjelesnu strukturu gotovo nepromjenjenu još od gornjeg Trijasa kada se pojavio njihov prvi pravi predak (200 milijuna godina). Vanjska struktura tijela kornjače jedinstvena je, pa prema tome i svima vrlo poznata. Njihov anatomski oblik predstavlja jedan od najzanimljivijih prilagodbi u svijetu kralješnjaka, a prepoznatljiv oklop koji pokriva njihovo tijelo nesumljivo je jedan od čimbenika koji je pridonio preživljavanju i očito uspješnom evolucijskom procesu ovih tajnovitih životinja. Ubrajamo ih u gmazove čiji najstariji fosilni ostaci datiraju iz perioda Perma (280 milijuna godina). 

 

 

Mauremys rivulata i Testudo hermanni - razlika u staništu i morfologiji oklopaDanas prepozanjemo dva podreda unutar reda Chelonii:
•    Cryptodira (Mauremys rivulata i Testudo hermanni)
•    Pleurodira

 

Prema strukturi jajeta kornjače pripadaju amniotskim životinjama. Unutar jajeta s tvrdom opnom (ljuskom) postoje tri membrane (amnion-a, chorion-a i allantois-a) koje omogućavaju normalan razvoj embrija sve dok razvijena mlada životinja ne bude spremna za probijanje opne i izlazak u „vanjski“ svijet.