Izašao novi letak o zaštiti riječne kornjače u Hrvatskoj

Krajem ožujka 2012. izašao je novi letak o zaštiti riječne kornjače - Mauremys rivulata u Hrvatskoj. Letak opisuje važne aspekte životnog ciklusa riječne kornjače i upoznaje čitatelja o potrebi zaštite ove osjetljive vrste.

Leatk o zaštiti riječne kornjače u Hrvatskoj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Riječna kornjača je jedna od dvije vrste slatkovodnih kornjača u Hrvatskoj. Rod Mauremys trenutno čini šest vrsta, a u Hrvatskoj je prisutna vrsta Mauremys rivulata, koja obitava u Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj i pojedinim otocima, te mediteranskom dijelu Turske i u Izraelu. Hrvatska predstavlja najsjeverniji i najzapadniji dio areala ove vrste. Tu je nalazimo isključivo na području Dubrovačko – neretvanske županije, u 3 međusobno odvojene populacije, što je jedan od razloga nesigurne budućnosti ove kornjače."

Letak je izrađen u suradnji Hrvatskog herpeološkog društva HYLA, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i Društva za očuvanje kulturne i prirodne baštine Konavala - DOMOVINA. Tri partnera kontinuirano provode projet zaštite riječne kornjače na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Svatko može pomoći u zaštiti:

  • nemojte bacati smeće u prirodu i educirajte druge osobe da to ne čine
  • podjelite informacije o riječnoj kornjači sa svojom obitelji i prijateljima
  • uključite se u sustav volontiranja na projektu zaštite riječne kornjače (više uskoro na: www.mauremys.com)